China social credit system

Her i Norge har vi de siste årene sett en stor utvikling i hvordan dagligdagse gjøremål, som å handle i butikken hvor vi har fått selvbetjente kasser blant annet, har endret seg. Vi har også sett at robotene har truet arbeidsplasser, hvor de har tatt over den menneskelige arbeidskraften, og flere ansatte har blitt sagt opp grunnet dette. Robotene har med andre ord tatt over!

Men dette er absolutt ikke det eneste som er i utvikling, for i Kina har de utviklet et system kalt China social credit system. Dette «unike» systemet går ut på at alle menneskene i Kina blir «ratet» og får en score etter hvordan de oppfører seg og hvilke venner de har. Dette syntes jeg er utrolig skremmende. Alle innbyggerne i Kina har en score de må leve etter, og hvis de er under hva som er akseptabelt, vil det kunne hindre de i en masse ting! Blant annet å kunne ta fly og tog, kunne gå på de beste skolene, få de beste jobbene og bo på de fineste hotellene. De sier altså at dette systemet skal være fullt oppe å gå innen 2020. Det er heller ikke å utelukke at dette er noe flere land etter hvert også vil innføre, ettersom Kina bruker å være en «trendsetter» som de fleste følger etter. Det er jo veldig spennende å se at ting utvikler seg, men er det virkelig et slikt samfunn vi ønsker?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *